Tuomas Jaanu

Katalonian digitaalinen tasavalta

Helsingin yliopisto järjesti tänään luennon sosiaalisen median ja digitaalisen tiedonvälityksen merkityksestä Katalonian itsenäisyyshankkeessa. Luennoitsijana oli Katalonian syrjäytetty presidentti Carles Puigdemont, joten tilaisuuden tunnelma oli jo valmiiksi sähköinen. Tilaisuuden juontajana toiminut maailmanpolitiikan professori Teivo Teivanen pyysikin yleisöä pidättäytymään hyökkäävistä puheenvuoroista luennon jälkeen.

Presidentti Puigdemont aloitti luentonsa taustoittamalla Katalonian itsenäisyysliikkeen viimeisimpiä tapahtumia ja kertoi nykytilanteesta. Luennon varsinaiseen otsikkoon liittyen hän kertoi itsenäisyyshankkeen organisointiin ja tiedotukseen käytetyistä sähköisen tiedonvälityksen ja sosiaalisen median välineistä. Puigdemont piti erilaisia pikaviestinpalveluita - kuten Whatsapp, Telegram ja Signal - oleellisina välineinä itsenäisyysliikkeen toiminnan koordinoinnissa. Lisäksi sosiaalisen median palvelut - Facebook, Instagram ja Twitter - ovat olleet keskeisessä roolissa tiedon välittämisessä, tietoisuuden lisäämisessä ja yhteisön rakentamisessa itsenäisyyshankkeen taakse.

Puigdemont maalasi kuvaa itsenäisestä Kataloniasta digitaalisena tasavaltana (digital republic), ja viittasi esimerkinomaisesti Viron e-kansalaisuushankkeeseen. Hän liitti  Katalonian itsenäistymispyrkimykset digitaaliseen vallankumoukseen, sanoen, että ei ole syytä pyrkiä itsenäisyyteen, jotta voi tehdä asiat samalla tavalla kuin nykyiset valtiot toimivat.

Puigdemontin sanojen mukaan itsenäisyysliikkeen tavoitteena on toimia rauhanomaisin ja laillisin keinoin, ja hän tiivistää ajatuksensa digitaalisesta tasavallasta ja kansanliikkeestä sanomalla “älypuhelin on miekkaa mahtavampi”.

Luennon jälkeinen keskustelu oli hyvin intensiivistä, hyvin perusteltuja ja vastakkaisia mielipiteitä ja kommentteja kuultiin yleisöstä. On älyllisesti virkistävää seurata tälläistä keskustelua. Kannustan kaikkia lukijoita osallistumaan vastaaviin tilaisuuksiin!

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen 2. varapuheenjohtaja, joka kannattaa YK:n peruskirjaan kirjattua kansojen oikeutta itse määritellä oma poliittinen asemansa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat