Tuomas Jaanu

Päivähoidon palveluseteleistä

YLE uutisoi yksityisten päiväkotien ahdingosta kuntien siirtyessä ostopalveluista kohti palvelusetelimallia. Jutussa todetaan, että lasten hoitaminen yksityisessä ostopalvelupäiväkodeissa on kunnille usein kallista, ja tästä syystä kunnat haluavat siirtyä palvelusetelimalliin.

Jutussa todetaan, että yksityisiä päiväkoteja toimii sekä yhdistys- että kaupalliselta pohjalta. Jutussa yhdistystaustainen päiväkoti kokee palvelusetelimallin uhkaavaksi, koska he eivät koe voivansa toimia yhtä tehokkaasti kuin suuremmat kaupalliset toimijat. Nähtävästi ostopalvelusopimukset ovat olleet hyvin suotuisia päiväkodin kannalta, kun palvelusetelin taso tulee olemaan merkittävästi alempi. Toisaalta jutussa todetaan, että yhdistyspäiväkodeissa kaikki sisääntuleva raha voidaan käyttää päiväkodin pyörittämiseen, kun voitto-osuutta ei voi eikä tarvitse jakaa. Toisin sanoen, kaupalliselta pohjalta toimivat päiväkodit kykenevät tarjoamaan paremmin mitoitettua palvelua, toimimaan tehokkaammin ja vielä mahdollisesti tekemään hieman tulostakin.

Jutussa ei oteta suoraan kantaa julkisen päivähoidon kustannuksiin, tai sen suuruuteen yksityisesti tuotettuun päivähoitoon verrattuna. Tähän lienee syynsä. Julkisen palvelun päivähoidon kustannuksia on nimittäin melko vaikea selvittää kattavasti, kun osa kustannuksista jakautuu laajalle kuntakonsernin sisään, eikä markkinatasoisista hintasignaaleista ole tietoa. Esim. kiinteistöjen hankinta ja ylläpito, tai ruokapalvelut, on hyvin todennäköisesti ristiinsubventoitu kunnallisessa talouslaskennassa.

Palvelusetelimalliin siirtyminen päivähoidossa on askel oikeaan suuntaan. Tämä pakoittaisi selvittämään tarkemmin julkisen palvelun hintatason, ja mahdollistaisi sen kustannusrakenteen kriittisen arvioinnin. Yksityisen päivähoidon mahdollisuuksien lisääminen olisi myös hyödyllistä, ei ainoastaan kustannusten kilpailutuksen kannalta, vaan ennen kaikkea lasten hyvinvoinnin ja päivähoitopalveluiden joustavan tuottamisen puolesta. Ennen kaikkea palvelusetelijärjestelmällä voidaan parantaa lasten tasa-arvoa, kun palvelusetelin myöntävä taho voi määrätä asianmukaiset standardit palvelun laadulle, saatavuudelle ja saavutettavuudelle. Ne perheet, jotka haluavat tämän yli menevää palvelua, voivat edelleen siitä maksaa näin halutessaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen 2. varapuheenjohtaja, ja ollut tyytyväinen sekä julkiseen että yksityiseen päivähoitoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat