Tuomas Jaanu

Suomen valtion tunnustettava Juan Guaidón Venezuelan lailliseksi presidentiksi

 

 

Useat muut Euroopan unionin maat, mm. Iso-Britannia, Ranska, Espanja ja Ruotsi ovat tunnustaneet Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi.

Laajalti vilpillisiksi tuomitut presidentinvaalit eivät anna Nicolas Madurolle laillista perustetta julistautua presidentiksi, jolloin maan perustuslain mukaan parlamentin puhemies toimii tilapäisenä presidenttinä.

Suomen valtion tulee ensisijassa liittyä länsimaisten oikeusvaltioiden rintamaan, ja tunnustaa Guaidón perustuslakiin pohjautuva asema. Maduron laittoman hallinnon sekä sen liittolaisten tukeminen on vastaavasti lopetettava välittömästi. Vaadin tasavallan presidentiltä, valtioneuvostolta ja ulkoministeriltä pikaisia toimia asian edistämiseksi. Venezuelan kansa ansaitsee parempaa, ja niin ansaitsemme mekin.

 

 

EDIT: ilmeisesti asiat etenevät nyt oikeaan suuntaan, ainakin YLEn uutisen perusteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Laajalti vilpillisiksi tuomitut."

Kuka on tuominnut ja millä perusteella? Yhtä lailla Guaido voi yrittää henkilökohtaista vallankaappausta väittämällä vaaleja vilpillisiksi.

"Maduron laittoman hallinnon."

Kuka on julistanut sen laittomaksi?

"Vaadin tasavallan presidentiltä, valtioneuvostolta ja ulkoministeriltä pikaisia toimia asian edistämiseksi."

Miksi Suomen pitäisi puuttua Etelä-Amerikassa olevan pikkuvaltion sisäpolitiikkaan?

En tunne henkilökohtaista sympatiaa ketään Venezuelan mennyttä tai tulevaa hallitsijaa kohtaan. Peli vain näyttää Venezuelassa hieman samalta kuin Ukrainassa. En väitä että näin olisi, mutta...

Venezuelan valtaisat öljy- ja kaasuvarannot ovat kuin sattumoisin melkein Yhdysvaltain takapihalla ja Trump uhosi jo sotilaallisella väliintulolla, ellei USA mielistä Guaidoa nimitetä rauhanomaisesti presidentiksi.

Venezuelan historiaa pohdittaessa Guaido ei olisi sen kansalle juurikaan enempää siunaukseksi kuin kuka muu tahansa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Miksikö on hyvä, Suomi on ottanut kantaa Guaidon puolesta ja Maduroa vastaan.

Useat Amerikan maat, 14 maasta koostuva Liman ryhmä, pitää vaaleja vilpillisinä ja tuloksia laittomana. Opposition toimintaa estettiin monin tavoin ja äänestysprosentti jäi jonnekin 45 tasolle.

Espanja, Ruotsi, Portugali, Tanska, Itävalta, Hollanti, Ranska, Saksa ja Britannia ilmoittivat tunnustavansa Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi parlamentin puhemiehen toimivan Guaidón. Euroopan parlamentti ilmoitti jo viime torstaina, että se pitää Guaidóa Venezuelan väliaikaisena presidenttinä. Tämä tarkoittaa, että ne pitävät Maduron hallintoa laittomana.

Venezuela ei varsinaisesti ole mikään pikkumaa, asukkaista on 31 miljoonaa. Parikymmentä vuotta sitten Venezuelassa asui Etelä-Amerikan tyytyväisin kansa, nyt se on Etelä-Amerikan onnettomin. Vuosina 2015-2017 Venezuelan kansan onellisuuden romahdus oli maailman jyrkin. Sen jälkeen alamäki on entisestään jyrkentynyt. Venezuelan historiaa pohdittaessa käytännöllisesti katsoen kuka tahansa olisi maalle enemmän siunaukseksi kuin Maduro.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Jos muut maat juoksisivat alas jyrkänteeltä, niin pitäisikö Suomen silloinkin seurata perässä, vain koska ne maat ovat "länsimaisia oikeusvaltioita"? Lisäksi se, että "länsimaiset oikeusvaltiot" pitävät jotain legiitiminä ei todellisuudessa merkitse vielä mitään, sillä länsimaat ovat monessakin asiassa olleet väärässä, ja mm. korruptoituneiden diktatuurien tuki kelpaa monille länsimaille silloin kun ne ajavat näiden länsimaiden etua.

EU:lla ei ole sitäpaitsi enää juurikaan uskottavuutta puhua demokratiasta ja vapaudesta sen jälkeen kun se käänsi selkänsä Katalonian mielenosoittajille Espanjan fasistisen poliisin pahoinpidellessä näitä. EU organisoi myös maahanmuutto-ongelman Eurooppaan ja on täten pääsyyllisiä länsimaiden epävakauteen.

Vaikka Venezuelaan tarvitaankin muutosta niin sinne ei kuitenkaan tarvita mitään Yhdysvaltojen hallituksen ja amerikkalaisten öljy-yhtiöiden etua ajavaa korruptoitunutta sätkynukkehallitusta. Sellaiset ylevät arvot kuten "demokratia" ja "vapaus" tuskin ovat todellisia syitä Venezuelaan kohdistuvien painostusyritysten takana, ainakin jos Yhdysvalloista ja sen liittolaisista puhutaan. Voitaisiin myös kysyä, että miksi "länsimaiset oikeusvaltiot" eivät ole kiinnostuneita esim. Haitin ja Hondurasin, kahden Yhdysvaltojen terrorisoiman Latinalaisen Amerikan maan "vapaudesta" ja "demokratiasta"?

Trump on jo alkanut harjoittamaan sodanlietsontaa ja uhkailee Venezuelaa invaasiolla. Eikä Trumpin pitänyt olla kannattajiensa mukaan se sotaa ja invaasioita välttävä presidentti? Trumpin hallituksen yllyttäjissä on John Boltonin kaltaisen sotahullun psykopaatin lisäksi Elliott Abramsin kaltaisia sotarikollisia, joka tuki aikoinaan Guatemalan kansanmurhaajadiktaattoria:
https://www.youtube.com/watch?v=IrcT3GJuh0A

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suomi liittyi EU-maiden rintamaan – tuemme Venezuelan Guaidoa presidentiksi, kertoo ulkoministeri Soini

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005989417.html?...

Hyvä Suomi.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Hyvä Suomi. Suomelta ennenkuulumatonta rohkeutta. Ehkä Suomi siitenkin on länsimaa vaikka kokonaisveroaste onkin sosialisti/kommunisti maiden tasolla ja ylikin.

Toimituksen poiminnat